Ik mag die tekst van een collega toch best kopiëren?

Tekst-kopieren-van-een-ander-auteursrecht-bregjeboer.nl-Bregje-Boer-Sprankelend-Schrijfwerk

Het gebeurt dagelijks, vooral op Instagram. Ondernemers die teksten van een collega in dezelfde branche kopiëren en gebruiken alsof ze hem zelf geschreven hebben. Behoorlijk frustrerend voor degene die de tekst zelf heeft geschreven en niet handig van de copycat. Vandaag geef ik je antwoord op de vraag: “Ik mag die tekst van een collega toch best kopiëren?”

Mag je teksten van een ander kopiëren?

Stel dat jij een beautysalon hebt en je bent gespecialiseerd in, ik noem maar even wat, wenkbrauwen en wimpers. Je wilt ook graag actief zijn op Instagram en kijkt jaloers naar de socials van een collega in dezelfde branche, die zulke mooie posts maakt met bijpassende teksten. Die collega stelt haar teksten zorgvuldig samen, gebaseerd op haar kennis. Misschien gebruikt ze de informatie van de merken waarmee ze werkt als inspiratie of basis, misschien laat ze haar teksten nakijken op spelling en grammatica, maar uiteindelijk is ieder woord dat ze schrijft helemaal van haar.

Jij denkt: ik ga haar tekst kopieren, want dat kan toch geen kwaad? Er staat toch nergens dat het haar teksten zijn? En zo kun jij ook groeien op Instagram, hartstikke handig.

WRONG

Ik zal je uitleggen waarom niet.

Op alles wat je zelf maakt rust auteursrecht

Ten eerste is het niet bepaald collegiaal om teksten van een collega te kopiëren en te doen alsof het jouw eigen teksten zijn. Ik kan me goed voorstellen dat je de teksten van de ander zo fantastisch vindt dat je ze wilt gebruiken, maar daarmee sla je ook direct de plank mis.

Jij mist namelijk de identiteit, tone of voice, kennis en persoonlijke touch van degene die de tekst zo zorgvuldig heeft samengesteld.

Daarnaast is het ook niet toegestaan.

Op alle teksten en foto’s die iemand zelf creëert rust namelijk auteursrecht. Dat betekent in een notendop dat niemand jouw teksten en foto’s mag gebruiken zonder jouw nadrukkelijke toestemming. Ik verwijs je graag naar de blogs van Charlotte’s Law voor meer informatie over auteursrecht, hoe het werkt en wat wel en niet mag.

Tips om zelf goede teksten te schrijven

Bespaar jezelf dus een hoop ellende en zorg dat je zelf onwijs goede, passende teksten schrijft. Vind je dat lastig? Dat snap ik, niet iedereen kan makkelijk zijn of haar expertise onder woorden brengen en jouw talent ligt dan bijvoorbeeld bij je eigen werk, product of dienst. Daar is helemaal niets mis mee, er zijn meerde wegen die naar Rome leiden, dus ook hier is een oplossing voor.

Ik geef je met alle liefde een paar tips:

  • Maak een contentplan: wat wil jij delen, hoe wil je dat doen en wat heb je daarvoor nodig. Tip: de Sprankelende Contentmachine is hier een ideale manier voor!
  • Vind je het lastig om zelf onderwerpen te bedenken? Download dan het gratis Sprankelende Socialmedia-ABC! Dan heb je zeker een halfjaar genoeg inspiratie én je krijgt er nog een aantal mails met extra tips bij. Tientallen ondernemers gingen je al voor en zijn razend enthousiast!
  • Volg een schrijfcursus.
  • Vind je schrijven lastig of ben je dyslectisch? Schakel de hulp in van een tekstschrijver die jouw teksten nakijkt. Ik heb hier voor Eerste Hulp bij Social Media Teksten in het leven geroepen.
  • Blijf het vooral zelf doen! Je merkt dan dat je er steeds beter in wordt, je eigen stijl ontwikkelt en zelfvertrouwen krijgt.

Jij kunt dit!

Geloof mij: Jij kunt ook schrijven over datzelfde onderwerp, maar met jouw eigen, unieke touch, jouw eigen kennis en expertise en jouw eigen stijl. Daarmee trek je vervolgens de klanten aan die bij jou passen, om wie je bent en wat je ze aanbiedt.

Wil je hier meer over weten of kan ik je helpen? Stuur me een mailtje, WhatsApp of bel me, ik help je graag!

Deel deze blog

Meer van de blog

Het was doodstil - bregjeboer.nl

Het was doodstil…

Doodstil was het. Nog geen kuchje of zuchtje. In die stilte gebeurde ontzettend veel, dat voelde ik. Ik voelde ook m’n hoofd af en toe

Schrijf je in voor Sprankelend Schrijfnieuws!

Meld je aan en ontvang regelmatig inspirerende mails vol sprankelende schrijftips, ideeën en verhalen!

Marketing door
×

Hoi!

Heb je een vraag en vind je het antwoord niet op mijn website? Tik op m'n foto en app me!

Ik ben het beste bereikbaar op maandag, woensdag en donderdag

Oh ja, zet even je naam onder je appje, dan weet ik wie je bent!

Tot snel!

× Even appen?