Twijfel je weleens of je nou per se of persé schrijft? En hoe zit het ook alweer met ertegenaan, of was het toch er tegen aan? Het kan soms behoorlijk frustrerend zijn, als je niet precies weet hoe je een woord schrijft. Troost je, als tekstschrijver en blogger loop ik hier ook tegenaan. Je kunt nou eenmaal niet ALLES weten. Gelukkig zijn er handige websites die antwoord geven op al je taalvragen en waar je de juiste spelling en/of grammatica vindt. Ik zet er een paar voor je op een rij!
Zoek de juiste spelling op Woordenlijst.org
Twijfel ik tijdens een schrijfklus over de juiste spelling van een woord? Dan is woordenlijst.org mijn beste vriend. In de officiële website van het bekende Groene Boekje typ je het woord in waarover je twijfelt en je ziet meteen of jij de juiste spelling gebruikt. Staat een woord er niet tussen? Dan kun je in de leidraad kijken naar de regels, zodat je die kunt toepassen. Hieronder zie je dat ik persé intyp en dat per se als eerste suggestie verschijnt. Die laatste is dan ook de juiste schrijfwijze, dat pik je nu toch mooi even mee!
Taaladviezen van Onze Taal
Zeg je nou “Ik hou van frietjes.” of “Ik houd van frietjes.”? Spreektaal en schrijftaal versmelten steeds meer in de Nederlandse taal, waardoor vaak meerdere versies van een woord mogelijk zijn. Op de website van Onze Taal vind je meer dan 2000 taaladviezen om je door te laten inspireren en te laten adviseren. Handig als je twijfelt wat nu de juiste schrijfwijze is. Overigens brengt Onze Taal ook maandelijks een ontzettend leuk en inspirerend tijdschrift uit vol weetjes en artikelen over taal.
Alle tips op een rij bij Taaladvies.net
Wanneer gebruik je een komma, wanneer een punt en hoe zit het met de puntkomma? Dat lees je allemaal op Taaladvies.net! De onderwerpen zijn overzichtelijk verdeeld in categorieën. Even klikken en je leest de oplossing voor jouw taalvraagstuk! De uitleg is uitgebreid en voorzien van voorbeelden. Dat vind ik zelf altijd heel prettig, zodat je ook echt ziet hoe je bepaalde interpunctie en/of regels moet toepassen.
Wat is ook alweer een ander woord voor…
Als je een tekst voor jouw bedrijf schrijft, wil je niet 10x hetzelfde woord gebruiken. Laten we een van mijn favoriete activiteiten als voorbeeld nemen: eten. Zet je in een socialmedia-bericht 20x het woord eten, dan wordt het een overkill. Dus gebruik je liever synoniemen. Op synoniemen.net typ je het woord in waar je synoniemen voor zoekt et voilà: je krijgt een hele lijst met alternatieven. Zo kun je daar mee spelen en variatie aanbrengen in je tekst!
Wat betekent een woord?
We zijn niet allemaal een wandelend woordenboek en daarom zoek je soms de betekenis op. Laten we in het thema eten blijven, ik zocht op woorden.org naar het woord friteuse. (Ik heb nou eenmaal een grote liefde voor kroketten.) Je krijg de definitie van het woord en meteen nog een aantal alternatieven. Heb je meteen weer inspiratie voor de eerdergenoemde synoniemen!
Hopelijk heb je iets aan deze websites en vind je zo makkelijker antwoord op je taalvragen! Sla deze blog op bij je bladwijzers, zodat je hem altijd bij de hand hebt bij taalvraagstukken. Deel hem op social media, zodat je volgers er ook van profiteren!