Een goede tekst schrijf je niet ‘even’

Tekstschrijven is een vak bregjeboer.nl

Tijdens mijn dagelijkse rondje op Linkedin stuitte ik op een vacature voor freelance tekstschrijvers. Wat zeg ik, een SUPERKANS! Zo werd de vacature door het betreffende bedrijf genoemd. Dit trok direct mijn aandacht en ik las nieuwsgierig verder. De ondernemer in kwestie wil zijn website vullen met teksten die Google-vriendelijk zijn en zoekt daarvoor beginnende tekstschrijvers.

Tekstschrijven op vrijwillige basis

Om deze website gevuld te krijgen, heeft deze beste persoon het gouden ei gevonden, denkt hij tenminste. Je kunt als startende tekstschrijver op vrijwillige basis tien teksten aanleveren. In de periode waarin je schrijft, krijg je ‘alle ins en outs van het geheim van een goed gevonden website’. ‘Wauw’, dacht ik bij mezelf ‘dat is wat je noemt écht een superdeal!’

De deal wordt nog mooier. Want als je deze teksten in tien weken oplevert krijg je: ‘Een moderne in de basis geoptimaliseerde responsive website als start voor jou eigen onderneming!’ Ik snap nu ook wel waarom ze de teksten door een ander willen laten schrijven. Let wel, het gaat hier dus niet om twee ondernemers die gelijkwaardige diensten ruilen, want dat snap ik helemaal. Het gaat hier om iemand die goedkoop teksten voor zijn website wil hebben en dat vind ik niet kunnen.

Zulke ‘superkansen’ laten mijn tenen krommen en ik krijg er spontaan jeuk van. Met een goede tekst van 300 – 500 woorden ben je zeker een tot twee uur bezig. In dit geval zou je dus 10 tot 20 uur werken en niets betaald krijgen. Voor zover ik weet kun je bij de supermarkt nog niet betalen met ‘ins en outs’ of een nieuwe website. Daarnaast wordt het vak van tekstschrijver hiermee in mijn ogen belachelijk gemaakt.

Tekstschrijven is een vak

Laat ik je vertellen: een goede tekst schrijf je niet ‘even’. Tekstschrijven is een vak en een tekstschrijver steekt veel tijd en energie en soms zelfs bloed, zweet en tranen in een tekst. Het is zoveel meer dan alleen de juiste zoekwoorden erin zetten, zodat Google je vindt. Met een goede tekst kun je de lezer raken, inspireren, motiveren en aansporen om in actie te komen. En dat allemaal in grammaticaal correcte zinnen en uiteraard zonder spelfouten.

Kwaliteit kost geld

Ik vind het een belediging voor alle tekstschrijvers, dat een ondernemer denkt dat iemand wel gratis tien teksten oplevert in ruil voor een website die anders misschien een paar tientjes kost als je zelf een beetje handig bent. (Hiermee zeg ik overigens absoluut niet dat het bouwen van een website geen vak is, ik betwijfel alleen of je met deze deal een professionele website krijgt) Als je goede teksten wilt voor jouw bedrijf, kost dit geld. Zo simpel is het. Je vraagt toch ook niet aan de bakker of hij je tien broden geeft in ruil voor een deegroller, zodat hij daarna nóg beter kan bakken?

Kan ik jou helpen?

Worstel jij met een tekst voor jouw eigen website, menukaart, brochure of andere communicatie? Of is tekstschrijven niet jouw vak en laat je het liever aan een professional over? Stuur me een berichtje, ik denk graag met je mee!

Ik ben benieuwd of je mijn mening deelt, praat mee in de comments!

Deel deze blog

Meer van de blog

Het was doodstil - bregjeboer.nl

Het was doodstil…

Doodstil was het. Nog geen kuchje of zuchtje. In die stilte gebeurde ontzettend veel, dat voelde ik. Ik voelde ook m’n hoofd af en toe

Schrijf je in voor Sprankelend Schrijfnieuws!

Meld je aan en ontvang regelmatig inspirerende mails vol sprankelende schrijftips, ideeën en verhalen!

Marketing door
×

Hoi!

Heb je een vraag en vind je het antwoord niet op mijn website? Tik op m'n foto en app me!

Ik ben het beste bereikbaar op maandag, woensdag en donderdag

Oh ja, zet even je naam onder je appje, dan weet ik wie je bent!

Tot snel!

× Even appen?