Een blog schrijven: 9 tips om mee te starten!

Een blog schrijven starten tips Bregje Boer Sprankelend Schrijfwerk Workshops Maastricht Limburg bregjeboer.nl

Je bent er helemaal klaar voor: je gaat je eerste blog schrijven voor je website. Je hebt je onderwerp klaar en daar kun je jouw lezers veel over vertellen. Je logt in op je website en dan weet je niet waar je moet beginnen. Ik geef je handige tips die je helpen om een goede blogpost te schrijven!

Ik wil een blogpost schrijven, waar begin ik?

Breg, ik ben een blog aan het schrijven, maar hoelang moet die zijn en moet ik nog ergens op letten? Ik ontving dit appje van een klant die recent haar website had gelanceerd. Ze pakte meteen door en wilde haar kennis delen in een blogbericht. Daar hou ik van! Zelf blog ik sinds 2015 en met ruim 1300 artikelen op mijn naam mag ik mezelf wel ervaringsdeskundige noemen.

Bloggen is goed voor je online zichtbaarheid

Ik vind het te gek als andere ondernemers starten met bloggen, als middel om hun kennis en expertise te delen én om hun online zichtbaarheid te vergroten. Bloggen is zo ontzettend leuk om te doen, maar het is vaak een drempel om ermee te starten. Het is mijn doel om die drempel weg te nemen, door mijn tips om lekker te bloggen met je te delen.

Tips voor een goede blogpost

Je wilt dat zo veel mogelijk mensen jouw blog gaan lezen. Logisch, want je steekt er een hoop tijd, kennis en energie in. Dan wil je er ook veel anderen mee inspireren, motiveren of een stuk wijzer maken. Over bloggen kan ik wel dagen tegen je praten, omdat het zo veelzijdig is. Voor nu houd ik het bij een aantal basistips, zodat je niet meteen overdonder!

Tip 1: maak een opbouw

Voor je begint met schrijven, bepaal je de globale opbouw van je bericht. Wat is het hoofdonderwerp? Welke kennis of tips wil je er zeker in zetten. Wat is de eindconclusie? Welke antwoorden neemt je lezer mee? Deze onderwerpen verdeel je in kopjes, bij voorkeur in grootte H2, daar houden zoekmachines van.

Tip 2: Schrijf in een keer zonder op (typ)fouten of zinsbouw te letten.

Door in een keer te schrijven, kom je in een goede flow. Je laat je niet afleiden door tik- of taalfouten en gooit alles wat je wilt vertellen in een keer op het digitale papier. De volgorde is nu nog niet zo belangrijk, die kun je later altijd nog aanpassen. Heb je al je punten uit tip 1 besproken?

Tip 3: Een blog kan niet lang genoeg zijn, wel te kort

Hoelang een blogpost is bepaal je zelf. Schrijf je om gevonden te worden in zoekmachines? Dan kan een blog niet lang genoeg zijn. Google en andere zoekmachines houden van lange, waardevolle content. Als je een korte blog van 100 woorden schrijft, is de lezer binnen enkele seconden weer weg. En je wilt bezoekers juist zo lang mogelijk op je website houden. Daarvoor kun je linkjes gebruiken, daar kom ik zo nog even op terug. Heb je het gevoel dat de inhoud compleet is en dat je blog lang genoeg is? Dan is het tijd voor tip 4!

Tip 4: Leg je tekst een tijdje aan de kant

Door je tekst weg te leggen en iets anders te doen, kun je er afstand van nemen. Dit voorkomt dat je blind wordt voor je eigen woorden. Geloof mij, dat word je af en toe echt. Door je tekst een uur, een dag of voor mijn part een week weg te leggen, kun je er daarna weer met een frisse blik naar kijken. En dan is het tijd voor tip 5!

Tip 5: Haal de foutjes eruit

In iedere tekst sluipen foutjes. Zelfs bij mij, als professioneel tekstschrijver en blogger. Soms ontdek ik foutjes waarvan het schaamrood spontaan op m’n kaken plakt. Denk aan d/t-fouten die ik echt niet behoor te maken. Daarvoor is deze fase van je blogproces. Je vist alle foutjes eruit. Twijfel je over de schrijfwijze van een woord of over een zinsconstructie? Hier vind je het antwoord op al je taalvragen.

Tip 6: Schaaf je tekst bij

Je bent er bijna! Toen je de tekst controleerde op foutjes, ontdekte je misschien ook al dat de volgorde je niet helemaal bevalt. Of je hebt veel te veel woorden gebruikt om je punt te maken. Kijk waar je de tekst bij kunt schaven om de puntjes op de i te zetten.

Tip 7: plaats linkjes

Linkjes plaatsen binnen je eigen website is heel goed voor de waarde van je website. Dat geldt ook voor links naar andere relevante websites. Heeft een collega bijvoorbeeld een goede blog geschreven die aansluit op jouw verhaal? Link er dan naar. Let daarbij altijd op dat de link opent in een nieuwe tab, zodat de bezoeker niet direct weg is van jouw website. Zo kan ik je hier de blog van collega Jessie tippen: Geef je blog vleugels.

Tip 8: Kies een passende afbeelding bij je blog

Een of meerdere afbeeldingen versterken je boodschap. Je kunt daarbij kiezen voor stockafbeeldingen, maar sterker is het om eigen foto’s te gebruiken. Deze sluiten naadloos aan op jouw (online) identiteit, merk en bedrijf. Kies altijd voor een scherpe foto die past bij het blogbericht.

Tip 9: Laat je blog lezen door iemand anders voor je hem plaatst

Weet je nog dat ik schreef dat je soms blind kunt zijn voor je eigen tekst? op een gegeven moment zit je zo diep in het verhaal, dat je niet meer objectief kunt lezen. Daarom is het altijd fijn om een ander naar je tekst te laten kijken. Bijvoorbeeld je partner, een vriendin of collega die kritisch leest. Zo ontdek je of je verhaal logisch is opgebouwd en waardevol is voor je lezers. Mijn man is mijn vaste eindredacteur die zijn kritische blik over mijn schrijfwerk laat gaan. Ontzettend fijn, want zo zie ik geen foutjes over het hoofd.

Hopelijk heb je dankzij deze negen tips zin om lekker te gaan bloggen! Laat je me weten of het is gelukt? Deel je linkje hieronder in de comments, dan kom ik bij je lezen!

ps vind je het lastig om onderwerpen te bedenken voor social media en/of je blog? Vraag dan nu mijn GRATIS Sprankelende Socialmedia-ABC aan voor een jaar lang inspiratie!

Deel deze blog

Meer van de blog

Het was doodstil - bregjeboer.nl

Het was doodstil…

Doodstil was het. Nog geen kuchje of zuchtje. In die stilte gebeurde ontzettend veel, dat voelde ik. Ik voelde ook m’n hoofd af en toe

Schrijf je in voor Sprankelend Schrijfnieuws!

Meld je aan en ontvang regelmatig inspirerende mails vol sprankelende schrijftips, ideeën en verhalen!

Marketing door
×

Hoi!

Heb je een vraag en vind je het antwoord niet op mijn website? Tik op m'n foto en app me!

Ik ben het beste bereikbaar op maandag, woensdag en donderdag

Oh ja, zet even je naam onder je appje, dan weet ik wie je bent!

Tot snel!

× Even appen?