1 jaar ondernemer: deze lessen leerde ik in de afgelopen 365 dagen!

Bregje Boer Teksttovenaar 1 jaar ondernemer lessen die ik heb geleerd bregjeboer.nl

HOERA! Het is feest vandaag, want Bregje Boer Teksttovenaar bestaat 1 jaar! Champagne! Taart! En een verhaal over de lessen die ik in het afgelopen jaar leerde.

Ondernemen is leuk!

Ik zei onlangs nog tegen iemand die aan me vroeg hoe het ondernemen beviel: ‘Ik vind het zo leuk!’ Dat is ook echt zo, ik geniet ervan om iedere dag zelf te bepalen wat ik ga doen. Om gesprekken te voeren met nieuwe en bestaande klanten. Om woorden te geven aan ideeën en plannen van gedreven ondernemers die zelf die woorden niet goed kunnen vinden. Ik heb zoveel plezier in mijn werk, dat ik de ‘mindere’ dingen voor lief neem.

Ondernemen is niet leuk!

Want jaaaahaaa, ik weet heus wel dat het niet allemaal rozengeur en maneschijn is. Sterker nog, ik heb al weleens geroepen: ‘Als het zo doorgaat, ga ik wel een baan zoeken!’ en dat meende ik. Ondernemen is soms namelijk helemaal niet leuk! De onzekerheid, afwijzingen (kom ik zo op terug), het continu ‘aan’ staan, het is niet niks. Toch weerhoudt het me er niet van om te doen wat ik het allerliefste doe: schrijven en de wereld daarmee een stukje mooier maken.

Offertes zijn niet eng (al denken mensen van wel)

Laten we meteen maar met de deur in huis vallen: als ondernemer krijg je te maken met afwijzingen. Je hebt een leuk (telefoon)gesprek of contact met e-mail en een klant vraagt een offerte aan. YES! Je doet je best op een mooie offerte, die qua prijs en kwaliteit in verhouding is en die jou een mooi inkomen oplevert. Je verstuurt de offerte en dan… kunnen er drie dingen gebeuren.
Het eerste is de beste: de offerte is akkoord en je kunt aan de slag met de klus! YES!
De tweede is de radiostilte. Ik schreef het al eens op LinkedIn: een offerte is niet eng! Toch lijken verschillende bedrijven en ondernemers wel zo te denken, dus laten ze voor het gemak maar niets horen. Frustrerend, maar weinig aan te doen. Je kunt er nog eens achteraan mailen of bellen, maar als de radiostilte voortduurt moge duidelijk zijn dat dit niet jouw klant is.
De derde is de afwijzing. De potentiële klant vindt je te duur, heeft iemand anders gevonden of kan vanwege [vul maar een willekeurige reden in] toch de klus niet bij jou uitzetten. Dat is even vervelend, maarrrr het is ook een kans.

Huh, een kans? Jazeker, een kans om van te leren. Je kunt de klant -als hij dit nog niet bij de afwijzing geeft- om feedback vragen, zodat je jouw aanbod de volgende keer nog beter kunt afstemmen. En soms is het gewoon geen match, dat kan ook.

BRegje Boer Teksttovenaar 1 jaar ondernemer lessen die ik heb geleerd

Ik Ik mag alles doen wat ik leuk vind!

Oh, dit is zo’n grote en belangrijke les geweest dit jaar! Toen ik net begon zat ik als een kip zonder kop te werken en wilde zoveel mogelijk uren maken. Waarom? Omdat ik dacht dat het zo hoorde. Tot ik het inzicht kreeg dat dit echt bullshit was. Want van wie moest dit? Stond er een baas in mijn nek te hijgen die eiste dat ik 80 uur per week maakte? Zou mijn -toen nog- verkering me het kwalijk nemen als ik niet altijd aan het werk was? Nee en nee. De boosdoener was ik zelf.
Vanaf dat moment ben ik gaan kijken naar de mogelijkheden en de uren die voor mij werken. En werkte ik onder schooltijd. Dat bleek perfect te zijn en me alle ruimte en energie te geven om ook buiten die schooltijden af en toe achter de laptop te kruipen omdat ik daar zin in had. Niet omdat het moest.

Wil ik schrijven voor klanten in de horeca? Of ook voor particuliere klanten, bijvoorbeeld om te helpen bij het schrijven van hun trouwgeloften? Why not, ik mag alles doen wat ik leuk vind!

Je bepaalt je eigen koers

Denk aan de koers die ik vaar met Breg Blogt. Ik bepaal waar ik over schrijf en hoe vaak ik iets post. Ik geniet intens van het contact dat ik heb met mijn lezers en de grote mate van betrokkenheid van hen bij mijn schrijfsels en posts op social media.
Voor Bregje Boer Teksttovenaar is dat niet anders. Ik voel tijdens de eerste kennismaking met een klant al heel snel of het iets gaat worden. Soms zoek ik hier de grenzen van mijn comfortzone op, omdat ik dan voel dat het wel een goede samenwerking kan worden. Een enkele keer zet ik een punt achter een samenwerking, omdat het niet matcht. Zulke keuzes zijn niet makkelijk, maar helpen mij wel om mijn eigen weg te gaan. En dat is zo belangrijk, want zonder Breg bestaan beide bedrijven niet eens. There’s no magic without the Teksttovenaar!

Niet te moeilijk denken!

Er zijn momenten geweest dat ik mezelf verloor in nadenken over wat ik wilde schrijven of welke kant ik op wil. Ik heb geen strakke strategie of planning, maar wel een aantal doelen voor beide bedrijven. Ik leerde dat het voor mij persoonlijk helpt om niet teveel te focussen op wat ik allemaal denk te moeten doen, maar dat ik juist vanuit mijn tenen moet doen waar ik zo gelukkig van word. Daar ligt mijn kracht en daar komen de mooiste woorden en zinnen vandaan, die weer leiden tot verhalen die het verschil maken. Door dicht bij mezelf te blijven en ook zo te schrijven, komen de klanten op mijn pad die zich daardoor aangesproken voelen. Zo hoef ik ook nooit een ‘zakelijke Breg’ te ontwikkelen en me krampachtig aan dat keurslijf vast te houden. Gewoon mezelf zijn en met mijn talenten en kwaliteiten mooie verhalen vertellen. Zo simpel is het en dat maakt me zo blij!

Durven en doen!

Met de vorige les hangt ook samen dat ik gewoon moet durven en doen! Zo gaf ik in januari een workshop Bloggen voor je Bedrijf aan een groep ondernemende vrouwen. Doodeng, maar ik deed het wel!
En in maart interviewde ik musicalster Brigitte Heitzer op camera. Met een knalrode kop (ik) en trillende handjes, maar ik dééd het wel! Deze en nog veel meer ervaringen hebben me sterker gemaakt en laten ontdekken wat ik leuk vind. Ik durf vaker met mijn gezicht op beeld te verschijnen in de Instagram Stories en weet wat mijn waarde is. Door op de bank te zitten en af te wachten kom ik nergens, dus actie in de taxi en doen waar ik van ga stralen!

Tot slot heb ik nog een leuk voorbeeld van (niet) durven: toen ik mijn eerste blogs had geschreven voor deze website, durfde ik ze niet echt te delen. Ik, die op dat moment al bijna 1000 artikelen had gepubliceerd op Breg Blogt, durfde niet met haar blogs naar buiten te komen. Koekkoek, Breg! Ik gaf mezelf een schop onder mijn kont en maakte de blogpagina aan en zette hem online. Wat denk je? De wereld draaide gewoon door en niemand vond me gek. Ik dnek dat de onzekerheid kwam doordat ik dacht: Wie zit er nou op mijn verhaal te wachten? Maar dat zijn stiekem meer mensen dan je jezelf wijsmaakt.

Herken je dat? Dat je niet goed durft te schrijven wat je doet en waar je voor staat? Of dat je de juiste woorden niet kunt vinden? Ik kan je daarbij helpen! Samen krijgen we jouw verhaal kristalhelder, zodat jij vol zelfvertrouwen en met sterke, perfect passende teksten de wereld kunt veroveren! Heb je zin om er eens over te sparren? Vraag dan een gratis inspiratiegesprek aan!

Welke lessen uit het ondernemerschap zijn voor jou heel waardevol geweest?

Eén reactie

  1. Mooi verhaal, Bregje! En ‘t klop allemaal, de eisen die we aan ons zelf stellen, de nieuwe ervaringen die eerst eng zijn, maar zó goed voelen achteraf. Gewoon zó doorgaan. Succes!

Deel deze blog

Meer van de blog

Het was doodstil - bregjeboer.nl

Het was doodstil…

Doodstil was het. Nog geen kuchje of zuchtje. In die stilte gebeurde ontzettend veel, dat voelde ik. Ik voelde ook m’n hoofd af en toe

Schrijf je in voor Sprankelend Schrijfnieuws!

Meld je aan en ontvang regelmatig inspirerende mails vol sprankelende schrijftips, ideeën en verhalen!

Marketing door
×

Hoi!

Heb je een vraag en vind je het antwoord niet op mijn website? Tik op m'n foto en app me!

Ik ben het beste bereikbaar op maandag, woensdag en donderdag

Oh ja, zet even je naam onder je appje, dan weet ik wie je bent!

Tot snel!

× Even appen?